Főmenü->.Vásárlói Tájékoztató.
Vásárlói tájékoztató        Cégünk egyik tulajdonosa, Pataki Antal, több mint 25 éve foglalkozik díszhalakkal, tehát igen nagy tapasztalatra tett szert e területen. Bár az elmúlt években kiskereskedelmi egységünk nem üzemelt (hiszen a DÁNIÓ-t a Gál ltp-en, 2002-ben bezártuk és átmenetileg csak nagykereskedéssel foglalkoztunk), 2008. áprilisában újra a nagyközönség szolgálatába álltunk! Ekkora kínálatban - mint nálunk - nem igen tud sehol trópusi díszhalakat beszerezni, hiszen nagykereskedésünk révén a világ bármely részéről ide tudjuk szállíttatni az akváriumok kedvelt lakóit.

        Mivel sehol annyi féle díszhalat nem tenyésztenek, mint a Távol-Keleten, halaink nagy része onnan származik. Az állandó meleg és napsütés a halakat csodálatos színűvé varázsolja, amit nálunk, Európában, csak sokkal nagyobb energia ráfordítással lehet elérni - vagy sehogy. Ennek ellenére, kínálatunkban éppúgy megtalálhatóak a hazai tenyésztők halai, hiszen amelyik fajtánál ki tudják elégíteni mennyiségi és minőségi elvárásainkat, úgy azokat tőlük vásároljuk meg.
       Bárhonnan származik is egy-egy hal, „átállásra”,azaz a tatabányai „klímához” való szoktatásra mindenképpen szükség van,
akár Ázsiából érkeznek a halak, akár az Alföldről, hiszen teljesen más a vízminőség mindenütt! Ezért csak karanténozás után adjuk el a halakat, s ha megfelelően történik a vásárlók általi telepítés is (a szállító zacskón ezt piktogram mutatja), nem lehet különösebb gond az Önök akváriumában sem. Ha mégis baj lenne az új halakkal, amiket tőlünk vásárolt, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal, hisz az okok felderítése segíthet abban, hogy a későbbiekben ne legyen ilyen probléma. Mindenre találunk megoldást, s ha úgy gondolja, hogy mi nem jártunk el kellő
gondossággal, akkor kárpótoljuk Önt: vásárlásának értékében új halakat adunk, ingyen! Ehhez nincs másra szükség, mint hogy bemutassa a blokkot, valamint a vásárlás ne legyen régebbi három napnál. Ennél hosszabb időintervallumnál már nehezen göngyölíthető föl, hogy mi is történt valójában.

        Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy, sajnos, a halak számára igen nagy stressz egy költözés! Maga a szállítás, aztán az új akváriumba való telepítés, a másabb vízminőség, az új lakótársak… mind-mind fokozzák a halakban a stresszt, amely legyöngíti az immunrendszerüket, és ha ez tartósan fennáll, vagy egy érzékenyebb halról van szó, akkor könnyen felütheti a fejét egy-egy nemkívánatos betegség! Ez nem azt jelenti, hogy Ön beteg halat vásárolt, vagy, hogy rosszul csinált valamit! Előfordul, hogy mindent elkövetünk a telepítéskor, mégis megtörténik a baj. Ennek igen egyszerű oka van! A halak magukban hordoznak különböző vírusokat, baktériumokat, gombákat, amelyek mindaddig nem okoznak problémát, ameddig az immunrendszerük tökéletes. Olyan ez, mint például az embereknél a herpesz-vírus. Mindenkiben megtalálható, mégsem lesz tőle mindenki és mindenkor beteg! Bizonyos körülmények együttállása szükséges ahhoz, hogy ez a kór megbetegedést okozzon. Nos, ezek után talán már érthető, miért olyan nehéz egy vízi élővilág, mint például az akvárium egyensúlyát tartósan és mindörökké fenntartani, ha még az emberi egészség működésével is hadilábon állunk! Új halak vásárlásakor mindig ott a rizikó, hogy a stressz valamit kihoz az egyébként egészséges halakból, bárhonnan is származzon az a vízi élőlény.
        Mit tehetünk hát, hogy a kockázatot a minimálisra csökkentsük?
Először is ügyelni kell arra, hogy milyen halat társítunk mivel, mekkora akváriumba tesszük, milyen vízbe, stb. Be kell tartani a szállításra vonatkozó ajánlásokat (ne hűljön le a víz, ne legyenek túl sokáig a zacskóban a halak). A telepítésnél pedig figyelni kell, hogy a lehető legtökéletesebb átmenetet biztosítsuk számukra. Azon túlmenően, hogy megfogadjuk a szállító zacskón lévő ajánlást, kiengedés előtt lehetőleg etessük meg a régi halainkat, ezáltal csökkentve a kockázatot, hogy esetleg éhségükben megcsipkedik az új jövevényeket. Persze, még mindig okozhat problémát például a területféltés, vagy bármi más, előre nem látható körülmény. A halak kényelmes utaztatásához -a magunk részéről- speciális halszállító zacskókba történő csomagolással és oxigén feltöltéssel tudunk hozzájárulni.
        Szakboltunkban INGYENES tanácsadó füzetek állnak vásárlóink rendelkezésére, amelyek segítenek a hétköznapi akvarisztika rejtelmeit megérteni! Állunk az Önök rendelkezésére!

     

     

     
 

Díszhaltenyésztés Indonéziában...

Speciális halszállító zacskókba történő
csomagolás oxigén feltöltéssel.

KÜLÖNLEGES AJÁNLATAINK

 

TEBANG LEVÉL

 

Ez a különleges falevél a trópusokon élő Terminalia catappa fa szárított levele.

 

 

AKVÁRIUM MAGAZIN

 

 

Üzletünkben kapható az AKVÁRIUM MAGAZIN!

 

 

 

LÁGY VÍZ / OZMÓVÍZ

Fordított ozmózissal előállított, akvarisztikai célokra kiválóan alkalmas lágy víz (becenevén: ozmóvíz) kapható!

 

Az árakról érdeklődjön személyesen üzletünkben, vagy e-mailben.