Főmenü->.Hírek->Most érkezett!.
2011.12.19.

 

Egy civil kezdeményezésre szeretnénk felhívni a figyelmét, amely az Önök szavazatai alapján osztaná ki az "ÉV DÍSZHALA" címet 5 jelölt közül! Kérjük, hogy mint lelkes akvarista, segítse a fiatalok remek ötletét, és a felhívásban szereplő valamelyik linkre kattintva adja le szavazatát! Ha nincs ellenére, kérem, hogy ismerőseit is biztassa a szavazásra!

 

Köszönettel:
Dánió Díszhal Diszkont
http://www.daniodiszkont.hu/

 

KELLEMES KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS
ÖRÖMÖKBEN GAZDAG, BOLDOG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNUNK!

 

 

Az év díszhala

 

A szervezők a szavazás nyertes díszhalával a jövő évben kiemelten szándékoznak foglalkozni, ami azt jelenti, hogy részletes leírásokat tesznek közzé tartásáról, tenyésztéséről és a vele kapcsolatos érdekességekről - és nem csak a szervezők honlapján, hanem párhuzamosan együttműködve számos más akvarisztikai oldallal, azok honlapján (pl. akvariummagazin.hudiszhal.infodaniodiszkont.hu) is.

A szervezők szeretnék, ha az "Év díszhala" kezdeményezés a jövőben népszerű hagyománnyá válna, mert meggyőződésük, hogy a súlyosan veszélyeztetett, különleges, vagy az egyéb okokból ritka díszhalak sorsa az akvarista társadalom kezében van. Legfőbb cél, hogy minél többen foglalkozzanak ezekkel a hazánkban ma még ritka, bár sokszor erősen áhított (esetleg túl drága) díszhalak tenyésztésével. Ezzel talán hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a természetes élőhelyükön tapasztalható túlhalászat miatti ökológiai nyomást csökkentsük vagy egyéb, az ember által okozott, talán végzetes károkat jóvátéve, e fajok szépségében az utókor is gyönyörködhessen. 

A szavazások természetét szem előtt tartva a választható halfajok számát a szervezők csupán ötre szűkítették, amelyek kiválasztásában neves szakemberek szakmai véleménye volt a legfőbb segítség. Ebben a döntésben a népszerűség csak másodlagos szempont lehetett.

"Abban bízva kívánunk jó szavazást, hogy a szavazólistán talán minden kedves akvarista talál egy számára szimpatikus díszhal-fajt, olyat, amelyről a 2012-es esztendő folyamán még sokat szeretne hallani!"
(a szervezők)

 

Szavazni Gabrinus díszhalas lapján és a diszhal.info-n lehet.

 

 

A "versenyzők":

Hypancistruszebra_2
Hypancistrus zebra - L046; zebraharcsa

Zebraharcsa (Hypancistrus zebra) L046:
Egy különleges és nagyon szép díszhal, ami sokak álma, de csak kevesen juthatnak hozzá. Akváriumban tenyészthető halról van szó, de csak kevesen tenyésztik és a kis szaporulat is hozzájárul ritkaságához, mivel jó, ha 10 ifjoncot fel tudunk nevelni, de ezt a számot csak ritkán éri el kishalaink száma. De ritkaságának és drágaságának nem ez a legfőbb oka. Ez a pompás vértesharcsa sajnos rettenetesen megritkult, komolyan veszélyeztetett faj! A Xingu-folyó endemikus hala, és ez is közrejátszik az összefüggésekben, mivel a Xingu az egyik legfenyegetettebb folyó. Nem is olyan rég röppentek fel hírek a Belo Monte projektről, minek során gátakkal szabályoznák be a folyót, ami akár több száz hal súlyos megritkulását vagy kihalását eredményezné! A zebraplekó is közibük tartozik. Mindenképpen a leginkább védendő akvarisztikában ismert halak közé tartozik, így minden joga meg van arra, hogy az Év díszhala címet megkaphassa!


Megalechis_thoracata
Megalechis thoracata - Tarka páncélosharcsa

Tarka páncélosharcsa (Megalechis thoracata):

Akváriumaink gyakori tankjai! Közismert, népszerű, már-már divathal. Azért divathalnak nem divathal, de mégis fontos fajjá vált, sokan ismerik és kedvelik. Nem csoda hát, hogy akváriumaink majdhogynem közönséges lakói. Tenyésztésük sem bonyolult és minden akvárium számára hasznos faj. Igazából nem is nagyon lehet ragozni, miért lehet alkalmas a torakátum erre a listára!

 

Iriatherina_werneri
Iriatherina werneri - Ostoros szivárványhal

Ostoros szivárványhal (Iriatherina werneri):

Elképesztően pompás halak, feltűnőek és gyönyörű színezetűek. Békés, kedves és kistestű teremtések, egy kisebb akváriumba az egyik legalkalmasabb halak. Egy baj van velük, nem túl sokan ismerik őket! Hát épp ezért kerül listánkra ez a kis pompásság, itt az ideje, hogy még többen megismerjék és megszeressék a kisebb akváriumok parádés küllemű csodáit!

 

Danio_margaritatus
Gyöngy dánió - Danio margaritatus

Gyöngy dánió (Danio marginatus):

A nano akváriumok gyémántja, vagy akár nevezhetjük eme kis medencék gyöngyszemének is! A nano, sőt szinte minden akvarista egyik álma egy szép nagy raj ebből a halból. Manapság, bár drága, felkapott, népszerű hallá vált, de még nem annyira ismert, mint gyakoribb halaink. Viszont jó úton halad az ismertté váláshoz! Persze, csak ha közben ki nem pusztul! Ugyanis az utóbbi időben ez a faj is egyre inkább megritkult, mivel túlhalászták, hasonlóan a vörösorrú torpedómárnához. Ezért is fontos lenne szélesebb körben is tenyésztésbe fogni! Nagyon sziporkázó halról van szó, ami biztosan lenyűgöz mindenkit, aki gondozásába veszi!

 

Aulonocara_baenschi
Aulonocara baenschi - Napfény császársügér 

Napfény császársügér (Aulonocara baenschi):

Mielőtt a nagy halakkal foglalkozó, többek közt sügéres akvaristák megszólnának bennünket, tessék, íme, nem csak nano és "átlagos" méretű akváriumba való halakat kínálunk a listán. De nem ez a legfőbb ok, amiért a megszavazható halak közé került eme igazán feltűnő küllemű malawi-tavi császársügér. Ennél a halfajnál is a védelemre szorultság okát tudom ismételten emlegetni, ugyanis szinte az összes Aulonocara-faj védettséget élvez, már amennyire élvezhetik ezt! Fontos odafigyelnünk ökoszisztémánk csodálatos elemeire, a faji változatosság összes képviselőjére! Mi másért is foglalkozunk akvarisztikával, minthogy a halakat csodáljuk? És ha már valaki szereti a halakat, akkor próbáljon megtenni minden tőle telhetőt a veszélyeztetett fajok megmentéséért! Ez természetesen nem csak erre az egy csodálatra méltó sügérre vonatkozik!

 

 

Szavazni Gabrinus díszhalas lapján és a diszhal.info-n lehet.

 

 

 

 

Korábbi híreink

 

 

KÜLÖNLEGES AJÁNLATAINK

 

TEBANG LEVÉL

 

Ez a különleges falevél a trópusokon élő Terminalia catappa fa szárított levele.

 

 

AKVÁRIUM MAGAZIN

 

 

Üzletünkben kapható az AKVÁRIUM MAGAZIN!

 

 

 

LÁGY VÍZ / OZMÓVÍZ

Fordított ozmózissal előállított, akvarisztikai célokra kiválóan alkalmas lágy víz (becenevén: ozmóvíz) kapható!

 

Az árakról érdeklődjön személyesen üzletünkben, vagy e-mailben.