Főmenü->.Hírek->Most érkezett!.
2010.07.30.

 

A legutóbbi szállítmány alkalmával érkezett halak közül az alábbiakra szeretném felhívni a figyelmét!

 

GALAXY RAZBÓRA / GYÖNGY DÁNIÓ / TEJÚT DÁNIÓ
(Danio margaritatus)

 

 Végre megérkezett ez a gyönyörű, ámde elég apró halacska, amelyet oly sok akvarista keres mostanában! Nem csoda, hiszen színezete elkápráztató: kék testét apró világos pöttyök tarkítják, úszói pedig vörös színben pompáznak! A hímek némiképp élénkebb színűek, úszóikon még két párhuzamos fekete sáv is látható.
A pontyfélék családjába tartozik, és a genetikai vizsgálatoknak köszönhetően most már bizonyos, hogy dánió, és nem razbóra, ahogy korábban hitték. (Ki tudja, meddig tart, mire a razbóra név lekopik róla.) Ennek a maximum 2-3 cm-re növő halacskának az eredeti élőhelye

Myanmar (Burma), azon belül is az Inle tó keleti része. Békés csapathal, és mivel elég félénk, legjobb, ha hasonló méretű halakkal tartjuk együtt, vagy esetleg önmagukban, 6-8 példánynál kevesebbet nem érdemes vásárolni belőle. Akár már 30 literes akváriumba is tehető, sőt! Termetük miatt igazi szépségük a nagy akváriumban talán el is veszik, ezért ideális lakója a nano akváriumnak. Kedveli a növényekkel sűrűn beültetett medencét. A legjobb vízhőmérséklet számukra 24 és 26 °C között van. A víz pH-ja 5,5-7,5 között javasolt, keménysége pedig 8-12 NK° környékén. Táplálása nem nehéz: mindenevő, és nem válogatós. Ikrával szaporodik.

   

 

GARRA RUFA

 

A manapság oly keresett édesvizi doktorhal (gyógyító halnak is nevezik) eredeti, és egyben tudományos elnevezése a Garra rufa! Tévesen néha piros szívogató márnának is nevezik, de az egy másik hal, semmi köze a Garra rufához, hiszen a piros szívogató márna tudományos neve Cyprinion macrostomus.
Tehát beszéljünk a Garra rufáról, arról a doktorhalról, melyet mostanában előszeretettel hasznosítanak különböző bőrbetegségek kezelésére, mint pikkelysömör, ekcéma, akne, vagy akár a bőrgombásodás. Az így kezelt bőrfelületek egyes írások szerint akár hónapokra is tünetmentessé tehetők. Szépészeti stúdiókban is alkalmazzák, hiszen állítólag még a bőrkeményedést is eltünteti, és selymessé teszi a bőrt.

Hogy ezekből mi igaz, arról nincsen tapasztalatom, de arról igen, hogy ha bedugom a kezem az akváriumba, akkor valóban odasereglenek, és elkezdik csipegetni bőrömet. Megfigyeléseim szerint szívesen tisztogatják meg a növényeket az algától, és egyéb nemkívánatos dolgoktól, de a haleleséget is előszeretettel fogyasztják. Szóval, akkor is jó szolgálatot tesz egy akváriumban, ha történetesen nincs szükségünk ekcéma gyógyítására. Nem válogatósak, nem igényesek, jól tűrik a meleg, akár 35°C-os vizet is, és elviselik a hidegebb, akár 20°C-ot is.


A pontyfélék családjába tartozó garra nemzettségnek már több mint száz faja ismert a tudósok által, de csak erről ez egyről, a garra rufáról figyeltek meg olyan érdekes tulajdonságot, hogy az elhalt emberi hámsejteket leeszegeti. Leírások szerint ez úgy alakult ki, hogy eredeti élőhelyén, pl. Törökországban, olyan vizekben él, ahol a magas hőmérséklet miatt már semmi planktonféle nem marad életbe. Viszont az emberek rendszeresen jártak fürdőzni ezekre a helyekre. Így a halacskák kapva kaptak az alkalmon, és elkezdték megtisztogatni az emberek bőrét, s számukra minden ehetőt lerágicsáltak. Az emberek megfigyelték, hogy bőrbetegségeik a „kezelés” nyomán meggyógyulnak. Erre épül ma fel egy egész iparág, ahol három hetes kezelésekkel a tünetmentesség elérését ígérik.


Egyébként ez a nem túl mutatós csíkhal eredeti élőhelyén akár 14 cm-re is megnő és a 10 éves kort is elérheti. Hogy akváriumi körülmények között mire képes, az nagyban függ az akvárium méretétől és a tartási körülményektől. Természetesen tehető társas akváriumba, de felnőttkori méretét tekintve minimum 50 literesbe.

     
Érkeztek még az alább felsorolt halak is:
 
Nagypikkelyű díszmárna
(Barbus oligolepis)
 
Kolibrihal
(Tanichthys albonubes)
 
Ibolyalazac
(Boehlkea fredcochui)
     
Ezüst baltahasú lazac
(Gasteropelecus sternicla)
 
Rózsalazac
(Hyphessobrycon bentosi)
 
Fekete fantomlazac
(Megalamphodus megalopterus)
       
 
Leopárd bozóthal
(Ctenopoma acutirostre)
 
Öves díszcsík
(Botia macracanthus)
 
Vörös kalászhal
(Glossolepis incisus)
 
     
Kongólazac
(Phenacogrammus interuptus)
Ázsiai vörösorrú razbóra
(Sawbwa resplendens)
Kék kalászhal
(Melanotaenia lacustris)
       
CPO-rák
(Cambarellus patzcuarensis)
Fekete szellem
(Apteronotus albifrons)
Zebra morgóharcsa
(Platydoras costatus)
 
       
 
Meggyhasú sügér
(Pelvicachromis pulcher)
Indiai üvegsügér
(Chanda ranga)
   
     
Halfmoon betta
(Betta splendens)
Cápaharcsa
(Pangasius hypophthalmus)
Lombard sügér
(Maylandia lombardoi)
Szivárványos gurámi
(Colisa fasciata)
 
Miki egér platti
(Xiphophorus maculatus)
Piros WG platti
(Xiphophorus maculatus)
Karolina platti
(Xiphophorus maculatus var)
Vegyes szifó
(Xiphophorus helleri)
Pinokkio garnéla
(Caridina longirostris)
Hagyma csiga
(Neritina sp.)
Fekete tarisznyarák
(Pseudosesarma moeschi)
Barna karmosbéka
(Hymenochirus boettgeri)


Ha bármelyik vízi élőlény felkeltette az érdeklődését,

várjuk szeretettel üzletünkben!


Korábbi híreink
 

 

 

GALAXY RAZBÓRA

GARRA RUFA

Nagypikkelyű díszmárna

Kolibrihal

Ibolyalazac

Ezüst baltahasú lazac

Rózsalazac

Fekete fantomlazac

Leopárd bozóthal

Öves díszcsík

Vörös kalászhal

Kongólazac

Ázsiai vörösorrú razbóra

Kék kalászhal

CPO-rák

Fekete szellem

Zebra morgóharcsa

Meggyhasú sügér

Indiai üvegsügér

KÜLÖNLEGES AJÁNLATAINK

 

TEBANG LEVÉL

 

Ez a különleges falevél a trópusokon élő Terminalia catappa fa szárított levele.

 

 

AKVÁRIUM MAGAZIN

 

 

Üzletünkben kapható az AKVÁRIUM MAGAZIN!

 

 

 

LÁGY VÍZ / OZMÓVÍZ

Fordított ozmózissal előállított, akvarisztikai célokra kiválóan alkalmas lágy víz (becenevén: ozmóvíz) kapható!

 

Az árakról érdeklődjön személyesen üzletünkben, vagy e-mailben.